Ελληνικά (GR) | English (EN)
Αυχενικό › Ονομάζουμε αυχενικό σύνδρομο (neck pain syndrome), όχι ως μια συγκεκριμένη πάθηση, αλλά μια ομάδα ενοχλημάτων γύρω από τον αυχένα, πού περιλαμβάνει αυχεναλγία, δυσκαμψία, αντανακλώμενο πόνο, νευραλγία, πονοκέφαλο, και ζάλη.


Οσφυαλγία › Η οσφυαλγία, από τις λέξεις οσφύς (μέση) και άλγος (πόνος), ή λουμπάγκο, χαμηλός πόνος στη πλάτη, είναι σύμπτωμα που αφορά κάθε πόνο στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης (στη μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί και από την οποία το 80% των ανθρώπων επηρεάζεται κάποια στιγμή στη ζωή τους.


Ισχυαλγία › Ισχιαλγία (Sciatica) ονομάζουμε κάθε είδους πόνο και σύνολο συμπτωμάτων κατά μήκος του Ισχιακού νεύρου, ανεξάρτητα από το είδος του αιτίου που το προκάλεσε. Οσφυαλγία (Low Back Pain) σημαίνει «πόνος στη μέση». Τα δύο συμπτώματα μπορεί να συνυπάρχουν, αλλά μπορεί να εκδηλώνονται και μεμονωμένα. Στην πράξη, το συχνότερο αίτιο Ισχιαλγίας είναι η δισκοπάθεια/δισκοκηλη και ο Συνδρομος του Απιοειδούς (Piriformis Syndrome).


Σκολίωση › Η Σκολίωση είναι η τρισδιάστατη παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης που είτε παρουσιάζεται ιδιοπαθώς και εξελίσσεται κατά την σκελετική ανάπτυξη του παιδιού με διάφορες μορφές, είτε είναι δευτεροπαθής, μετά από κάποια βλάβη σπονδύλου που οδηγεί σε παραμόρφωση της αρχιτεκτονικής.


Αρθρίτιδα › H αρθρίτιδα είναι μια εξέλιξη φθοράς τον αρθρώσεων και η αλλοίωση του εμπλεκόμενου χόνδρου. Οι παθήσεις αυτές ονομάζονται αρθρίτιδες και έχουν ως αποτέλεσμα να δυσκολεύονται οι κινήσεις στις διαρθρώσεις που παρουσιάζονται.


Πονοκέφαλος › Ο πονοκέφαλος είναι ένα σύμπτωμα που σε πολύ μεγάλο ποσοστό εγγδυλονη αυχενική δυσ λειτουργία(αυχενογενη πονοκέφαλος). Συνήθως από αυχενική σύσπαση μειων.


Ίλιγγοι › Ίλιγγος (dizziness/vertigo) είναι η ψευδαίσθηση της κίνησης, που βιώνει ο ασθενής και αφορά είτε το σώμα του, είτε το περιβάλλον.


Μυϊκός Πόνος › Μυαλγία είναι ο πόνος του μυικού συστήματος που προέρχεται από χρόνια/οξύ κόπωσής(εργασίας) η και αθλητισμού.


Ευάγγελος Χριστακόπουλος


Τι είναι Oστεοπαθητική - Σύγχρονη Χειροπρακτική;

Είναι η τρίτη μεγαλύτερη θεραπευτική επιστήμη στον κόσμο μετά την ιατρική και την οδοντιατρική.

Η Χειροπρακτική είναι ανεξάρτητος θεραπευτικός κλάδος υγείας, που σχετίζεται με την αντιμετώπιση και πρόσληψη επώδυνων συνδρόμων και δυσλειτουργικών καταστάσεων, που οφείλονται σε προβλήματα κινητικού συστήματος και των επιπτώσεων τους στη νευροφυσιολογική και εργονομική ακεραιότητα του ανθρωπίνου σώματος, επεμβαίνοντας διορθωτικά με ειδικούς χειρισμούς και μαλάξεις, κυρίως στην σπονδυλική στήλη και γενικότερα σε ολόκληρο το εριστικό σύστημα επαναφέρεται στη κανονική του λειτουργία γεγονός που βοηθάει τον οργανισμό στην ανάκτηση της έμφυτης ικανότητάς του για αυτοθεραπεία.

Τι μπορεί να βοηθήσει η Χειροπρακτική;

Η Χειροπρακτική μπορεί να βοηθήσει άτομα όλων των ηλικιών, σε προβλήματα όπως πόνοι στη σπονδυλική στήλη, οσφυαλγίες, ισχιαλγίες, νευραλγίες. Μπορεί να βοηθήσει ένα ευρύ φάσμα συνηθισμένων πόνων όπως στον αυχένα, στους ώμους , στους βραχίονες, πονοκεφάλους, σκολίωση, κύφωση, λόρδωση και άλλα προβλήματα που με τη πρώτη εντύπωση δυνατό να μη φαίνονται ότι έχουν σχέση με την σπονδυλική στήλη.

Χειροπρακτική ανάλυση.

Στην πρώτη επίσκεψη ο Dr. Χειροπρακτικής θα πάρει ένα πλήρες ιστορικό του πάσχοντος και θα προχωρήσει σε μια πλήρη εξέταση που δυνατό να περιλαμβάνει ακτινογραφίες της σπονδυλικής στήλης, αξονικές ή μαγνητικές τομογραφίες, ψηλάφηση καθώς και άλλες χειροπρακτικές διαγνωστικές μεθόδους για εντοπισμό του προβλήματος ή παθολογικών αλλαγών της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια θα αποφασιστούν βάσει όλων των πληροφοριών αν μπορεί να βοηθήσει, αν πρέπει να παραπεμφθεί σε άλλο ειδικό ή αν χρειάζεται ταυτοχρόνως και μία συντρέχουσα ιατρική περίθαλψη.

Πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Ο χρόνος που χρειάζεται σε κάθε περίπτωση εξαρτάται από πολλούς παράγοντες: από το ίδιο άτομο, το είδος και τη διάρκεια της πάθησης, την ηλικία και τη διάρκεια της πάθησης, την ηλικία και τη ψυχολογική κατάσταση του ασθενούς, τυχόν τραυματισμούς στο παρελθόν, τη διατροφή, το περιβάλλον του κ.α. Η θεραπεία μπορεί να συνεχιστεί υπό μορφή συντήρησης για την αποφυγή υποτροπών, σε συνδυασμό με θεραπευτικές ασκήσεις.

Είναι τα αποτελέσματα άμεσα;

Όλες οι έρευνες των τελευταίων είκοσι ετών δείχνουν ότι ο χρόνος αποκατάστασης επιταχύνεται με την Χειροπρακτική κατά 50-70%. Πάντοτε εξαρτάται από τον ασθενή και το είδος της πάθησης ή του προβλήματος που υπάρχει.

Φάρμακα - Χειρουργική.

Η Οστεοπαθητική-χειροπρακτική δεν αντιτίθενται στη χρήση φαρμάκων ή χειρουργικών επεμβάσεων για θεραπεία όταν αυτό κρίνετε αναγκαίο, παρόλο που ίδιοι δεν χρησιμοποιούν τις μεθόδους αυτές. Μάλιστα εκεί που παρίσταται ανάγκη, οι ίδιοι παραπέμπουν τον ασθενή στον κατάλληλο γιατρό.